Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
FRANCOUZSTINA Ester Maternová
11 décembre 2008

Marc LEVY / Guillaume MUSSO

Hledáte inspiraci na vánoční dárek?

levy_9   

Marc Levy a Guillaume Musso vás nezklamou.

Doporučuji vám dva autory současné francouzské literatury – Marc Levy a Guillaume Musso. Všechny jejich díla jsem přečetla jedním dechem, jedná se o romány velice čtivé a se zajímavými tématy. Oba autoři se čas od času zhlédnou v parapsychologických jevech a s naprostou samozřejmostí je zakomponují do příběhu. Mnohé z jejich románů již vyšly v českém překladu, jehož kvalitu bohužel nedokážu posoudit, protože jsem je četla jen ve francouzštině.

levy_5levy_6levy_7levy_4levy_10   

Styl Marca Levyho je podle mě pečlivější a vytříbenější, většina jeho románů je situovaná do anglicky mluvících zemí, proto i po jazykové stránce jsou jeho knihy zajímavým obohacením. V květnu vyšla Levyho poslední kniha Toutes ces choses qu´on s´est pas dites. Tento rok byla také do kin uvedena adaptace jeho románu Mes amis, mes amours. V českém překladu vyšla tato díla: A co když je to pravda?, Potkat vás znovu, Příště. Více o autorovi a jeho knihách najdete na Site officiel de Marc Levy.

levy2     leva3     levy4 

A co když je to pravda? (Et si c´était vrai?)

Co si myslet o ženě, které se schovává ve vaší skříni, diví se, že ji vidíte, zjevuje se vám, jak se jí líbí a mizí, kdy se jí zachce a k tomu všemu vám tvrdí, že její tělo leží v nemocnici v kómatu? Hlavní hrdina je na vahách zda navštívit psychiatra nebo podlehnout neuvěřitelnému příběhu. "A co když je to pravda?", je tou otázkou, která nastartuje sérii komických a romantických příhod Arthura a Lauren. Kniha byla také zfilmována a posléze doplněna druhým dílem pod názvem Potkat vás znovu (Vous revoir).

Guillaume Musso vydal svůj první velice śpěšný román před dvěma lety, ve Francii vyšla pod názvem Et après. Et apres il a publié… A potom vydal druhý román Sauve-moi!. Ani jeden z nich zatím v češtině nevyšel, nicméně první jmenovaný se stal námětem pro stejnojmenný film, který vejde do kin v červnu příštího roku. Jde o příběh malého chlapce, který se po autohavárii ocitne v kómatu. Z něho se úplně zázračně probudí a to bez jakýchkoli následků. Ale … až v dospělosti zjišťuje „proč“?

musso5  musso   musso3  musso2  musso4

Do češtiny byly přeloženy dva jeho poslední romány Budeš tam? (Seras-tu là?) a Protože tě miluji (Parce que je t´aime). O popularitě Mussových románů svědčí také fakt, že k oběma zmíněným románům již Musso prodal filmová práva. Druhou otázkou ale je, co z této předlohy americká filmová produkce vytvoří. Více najdete na Site officiel.

musso1   musso2 

Publicité
Commentaires
Publicité
FRANCOUZSTINA                        Ester Maternová
Derniers commentaires
FRANCOUZSTINA Ester Maternová
Publicité